RM200 Juta diperuntukkan tangani impak banjir


DUA hari selepas negara dilanda hujan lebat tanpa henti yang mengakibatkan banjir kilat di beberapa buah negeri, banyak kerosakan dan barang keperluan musnah sehingga mencecah jutaan ringgit.

Sehubungan itu, pada Ahad, kerajaan menyediakan peruntukan keseluruhan berjumlah RM200 juta sebagai usaha menangani impak banjir dan pengaktifan rangkaian bencana Syarikat Pelaburan Berkaitan Kerajaan (GLIC) dan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC).

Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Kementerian Kewangan (MOF) akan menyegerakan penyaluran RM50 juta kepada Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA)/Kumpulan Wang Amanah Bantuan Bencana Negara (KWABBN) untuk memastikan kelangsungan bantuan kepada isi rumah yang terjejas akibat bencana banjir.

Kata beliau, kerajaan juga akan meningkatkan kadar Bantuan Wang Ihsan sebanyak RM1,000 bagi setiap isi rumah yang terjejas akibat banjir disebabkan Monsun Timur Laut atau terkesan daripada apa-apa bencana lain yang diisytiharkan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat.

Sementara itu, kerosakan akibat banjir yang melanda di seluruh negara sejak Jumaat dianggar mencecah ratusan juta ringgit.

Presiden Malaysian Relief Agency (MRA), Dr Mohd Daud Sulaiman menjelaskan, anggaran itu mengambil kira kepadatan penduduk terutama di Lembah Klang selain skala banjir kali ini menjejaskan lebih banyak kawasan.

Ujar beliau, jika dilihat skala rumah yang ditenggelami air, ia kawasan yang terjejas agak besar. Tentunya, situasi ini membabitkan kerosakan alat-alat elektronik di rumah dan kenderaan. Apatah lagi, banjir pada musim ini berlaku dalam keadaan mengejut.

Pada masa sama kata Mohd Daud, sekolah, pasar raya dan lain-lain infrastruktur juga terkesan. Kerosakan ini, boleh mencecah ratusan juta ringgit kerana ia melibatkan hampir sebahagian besar kawasan di Lembah Klang secara serentak.

Sumber:

https://www.sinarharian.com.my/article/178861/ANALISIS-SEMASA/RM200-juta-diperuntukkan-tangani-impak-banjir


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *